Gå direkt till innehåll
HFAB betalar ut elstöd till hyresgäster

Pressmeddelande -

HFAB betalar ut elstöd till hyresgäster

Det kommunala bostadsbolaget HFAB, Halmstads Fastighets AB, har beslutat att hyresgäster med individuell mätning och debitering (IMD) av hushållsel ska få ta del av bolagets elstöd. Ersättningen betalas ut som ett hyresavdrag på decemberhyran.

Förra årets energikris och höga elpriser slog hårt mot många, alltifrån privatpersoner och företag till offentliga verksamheter och bolag. HFAB fick sammanlagt 10,1 miljoner kronor i statligt elstöd för perioden oktober 2021 till september 2022. Nu har det kommunala bostadsbolaget beslutat att alla hyresgäster som hade ett lägenhetsavtal i en fastighet ansluten till individuell mätning och debitering av el (IMD) den 17 november 2022, ska få en del av elstödet. Ersättningen betalas ut som ett hyresavdrag på decemberhyran.

– Vi ser positivt på att vi har hittat en modell för att hyresgästerna som är berättigade till elstödet får det, säger Bojan Kokot, fastighetschef på HFAB.

Så mycket får HFAB:s hyresgäster i ersättning

Hyresgäster med en lägenhet på ett eller två rum och kök får en ersättning på 600 kronor, hyresgäster med tre rum och kök eller flera får en ersättning på 1 200 kronor. Ersättningen baseras på antal rum i lägenheterna i stället för utifrån faktisk elförbrukning.

– Vi valde att utgå ifrån en schablonersättning för att göra hanteringen av utbetalningen möjlig. Vi betalar ut ersättning via hyresavdrag till våra befintliga hyresgäster, men kommer även att göra utbetalningar till före detta hyresgäster som stod på lägenhetsavtalet den 17 november 2022, säger Bojan Kokot.

Alla hyresgäster och före detta hyresgäster som får ta del av HFAB:s elstöd kommer att få ett brev hem med mer information.

Bakgrund

HFAB har 1 249 lägenheter kopplade till IMD el. När HFAB ansökte om elstöd stod IMD-förbrukningen för cirka 10–12 procent av de hopräknade kilowattimmarna. Därför blir den sammanlagda ersättningen till alla HFAB:s IMD-kunder mellan 1 och 1,2 miljoner kronor.

Den 17 november 2022 är samma datum som regeringen använde som utgångspunkt för att betala ut elstöd till villahushållen. Den person som stod på elnätsavtalet det datumet var berättigad till ersättningen. Därför är det den hyresgäst som stod på lägenhetskontraktet den 17 november 2022 som är berättigad ersättning från HFAB.

Det är enbart hyresgäster med IMD hushållsel som får ta del av HFAB:s elstöd. Övriga hyresgäster, som har egna elavtal, har redan fått elstöd via sitt elbolag.

För mer information, vänligen kontakta:

Bojan Kokot, chef för fastighetsavdelningen på HFAB, 035–13 83 17, bojan.kokot@hfab.se

Ämnen

Regioner


Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 900 miljoner kronor och har cirka 130 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 13,5 miljarder kronor.

Kontakter

Sandra Troedson

Sandra Troedson

Presskontakt Kommunikationschef 035-14 02 33
Pernilla Söderkvist

Pernilla Söderkvist

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33
Daniel Samuelsson

Daniel Samuelsson

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33