Gå direkt till innehåll
HFAB höjer hyran med 3,3 procent

Pressmeddelande -

HFAB höjer hyran med 3,3 procent

HFAB och Hyresgästföreningen har kommit överens. Från och med den 1 januari 2023 höjer det kommunala bostadsbolaget hyran med 3,3 procent. Årets förhandlingar innehåller även en avsiktsförklaring som säger att HFAB:s underhållsfond ska förändras.

HFAB äger och förvaltar cirka 11 000 lägenheter i Halmstads kommun. Hyresgästföreningen är med och förhandlar hyrorna för det kommunala bostadsbolagets hyresgäster. Nu är årets förhandlingar klara. Resultatet blev en paketlösning som innebär att HFAB höjer hyran med 3,3 procent kombinerat med en förändring av underhållsfonden.

– Vi har haft en bra dialog med Hyresgästföreningen. Vi har lyckats komma överens, säger Christian Kylin, vd på HFAB.

Den nya hyran gäller från och med den 1 januari 2023. För en hyresgäst med en hyra på 4 000 kronor innebär en hyreshöjning på 3,3 procent att hyran höjs med 132 kronor per månad. Om månadshyran är 8 000 kronor höjs hyran med 264 kronor per månad. Hyran för garage, carports eller parkeringsplatser höjs inte.

Underhållsfonden förändras

Idag får HFAB:s hyresgäst själv ta flera beslut om hur det inre underhållet i lägenheten ska skötas. Via underhållsfonden som tillhör varje lägenhet kan hyresgästen till exempel beställa målning eller tapetsering av väggar samt byte av köksbänk. För att HFAB ska kunna garantera att alla lägenheter förvaltas på bästa sätt har det kommunala bostadsbolaget och Hyresgästföreningen kommit överens om att HFAB ska ta ett större ansvar för det inre underhållet.

– Hur den förändrade underhållsfonden ska se ut kommer att ske i dialog med hyresgästföreningen efter årsskiftet, säger Christian Kylin.

I och med att förhandlingen både omfattar en hyreshöjning och en förändring av underhållsfonden gör HFAB och Hyresgästföreningen ett avsteg ifrån Trepartsöverenskommelsen som presenterades av Sveriges allmännytta, Fastighetsägarna Sverige och Hyresgästföreningen i maj.

– Vi har som mål att bli klara med den exakta utformningen av hur underhållsfonden ska förändras under det första kvartalet 2023, säger Christian Kylin.

För mer information, vänligen kontakta:

Christian Kylin, tillförordnad vd, nås via presstelefonen 035–14 02 33, christian.kylin@hfab.se

Ämnen

Regioner


Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 900 miljoner kronor och har cirka 130 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 13,5 miljarder kronor.

Kontakter

Sandra Troedson

Sandra Troedson

Presskontakt Kommunikationschef 035-14 02 33
Pernilla Söderkvist

Pernilla Söderkvist

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33
Daniel Samuelsson

Daniel Samuelsson

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33