Gå direkt till innehåll
HFAB inför rökfria studentbostäder

Pressmeddelande -

HFAB inför rökfria studentbostäder

En bättre boende- och studiemiljö, fräschare fastigheter och minskad nedskräpning. Nu inför det kommunala bostadsbolaget HFAB, Halmstads Fastighets AB, rökfria studentbostäder.

HFAB äger och förvaltar cirka 11 000 lägenheter i Halmstads kommun. Av dessa är 648 studentbostäder. Till skillnad från andra boenden fungerar studentbostäderna inte bara som hyresgästernas hem, utan även som deras studiemiljö. Det är en av anledningarna till att HFAB har beslutat att införa rökfria studentboenden.

– Fördelarna är många. Vi tror och hoppas att vårt beslut kommer att leda till mer trivsamma boendemiljöer och bättre hälsa för alla som vistas här. Och så ser vi fram emot fräschare fastigheter och en minskad nedskräpning av fimpar i utemiljön, säger Jenny Fyhr Ivarsson, fastighetsförvaltare på HFAB.

Från och med den 2 maj 2022 kommer det att stå så här i HFAB:s hyresavtal för studentlägenheter:

”I denna fastighet bor du i en rökfri miljö. Det innebär att rökning är förbjuden i lägenheten och i gemensamma utrymmen som till exempel trapphus, tvättstugor och miljörum. Rökförbudet gäller även på balkonger, uteplatser och i den närliggande utemiljön som till exempel entréer och innergårdar.”

Hyresgäster med hyresavtal som är tecknade innan den 2 maj i år omfattas inte av rökförbudet, men HFAB har en förhoppning om att alla som bor eller vistas i studentbostäderna vill bidra till en rökfri och mer hälsosam miljö.

– I och med att vi har en stor omflyttning i våra studentlägenheter kommer alla hyresavtal att ha den nya skrivelsen om rökfria boenden inom två till tre år, säger Jenny Fyhr Ivarsson.

”Ett naturligt steg i rätt riktning”

Andelen personer som röker varje dag har minskat i Sverige de senaste åren. Enligt 2021 års nationella folkhälsoenkät ”Hälsa på lika villkor?” från Folkhälsomyndigheten uppgav bara sex procent att de röker dagligen.

– Vårt beslut om rökfria studentbostäder känns helt rätt i tiden. Vi tror att det kommer att tas emot positivt av våra hyresgäster. Rökfria platser blir allt vanligare i samhället och vi ser detta som ett naturligt steg i rätt riktning, säger Jenny Fyhr Ivarsson.

HFAB:s nyproducerade lägenheter efter den 2 maj 2022 kommer också att bli rökfria. Lägenheterna och radhusen i Trädgårdslunden i Ranagård är först ut.

Här finns HFAB:s 648 studentboenden:

  • Området Jakten (Erik Olsons gata, Kungsgatan och Waldemar Lorentzons gata), 264 stycken
  • Området Gråstenen (Nyhemsgatan), 384 stycken

Läs mer om rökfria bostäder på hfab.se/rokfritt

För mer information, vänligen kontakta:

Jenny Fyhr Ivarsson, fastighetsförvaltare på HFAB

Telefon: 035- 13 83 70

E-post: jenny.fyhr.ivarsson@hfab.se

Ämnen

Regioner


Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 900 miljoner kronor och har cirka 130 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 13,5 miljarder kronor.

Kontakter

Sandra Troedson

Sandra Troedson

Presskontakt Kommunikationschef 035-14 02 33
Pernilla Söderkvist

Pernilla Söderkvist

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33
Daniel Samuelsson

Daniel Samuelsson

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33