Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nystart – HFAB och HEM återinför utsortering av matavfall

Nu startar återigen möjligheten att sortera ut matavfall i flerbostadshus. HFAB:s hyresgäster på Vårhem och i Oskarström och Slättåkra blir först ut när de gröna påsarna återigen kan användas av den som vill bidra till hållbarhet genom matavfallssortering. Ambitionen är att hälften av HFAB:s hushåll ska erbjudas utsorteringsmöjligheten under våren 2021. Vidare är ambitionen att successivt komplettera miljöstationer med matavfallstunnor så att alla 11 000 lägenheter ska kunna sortera sitt matavfall i framtiden.

I område för område, med start nästa vecka på Vårhem och i Oskarström och Slättåkra, ska flerfamiljshusens miljöstationer utrustas med separata matavfallskärl. I denna bruna tunna ska hyresgäster slänga de gröna påsarna med matavfall. HFAB:s hållbarhetsutvecklare gläds åt denna sorteringscomeback.
– Sortering av matavfall är en viktig del i HFAB:s hållbarhetsarbete och är ett steg på vägen för att möjliggöra en hållbar vardag för våra hyresgäster. Jag hoppas att alla som kan kommer att sortera sitt matavfall, eftersom det ger en så stor vinst för miljön, säger Sofia Frising, hållbarhetsutvecklare på HFAB.

Skälet att HEM (Halmstads Energi och Miljö) beslutat att sorteringen vid flerfamiljsbostäder ska ske i en separat tunna är för att få bättre koll på det innehåll som slängs i de gröna påsarna och matavfallstunnan. Möjligheten till denna typ av utsortering har sedan tidigare stoppats på grund av stor andel felsortering i gröna påsar från just flerfamiljshus.
– Denna lösning ger de hushåll som verkligen vill vara med och bidra till matavfallsinsamlingen möjlighet att återigen göra så. Förhoppningen är att vi nu får bättre kvalitet i det avfall som kan bli biogas och biogödsel, Joakim Lind, återvinningschef på HEM.

För flerfamiljshus är alltså HFAB som fastighetsägare först ut att erbjuda denna möjlighet. Målet är att fram till våren 2021 ha fått med åtminstone hälften av bolagets hyreslägenheter och sedan fortsätta att ställa ut matavfallstunnor till resten av beståndet successivt.

Övriga fastighetsägare i Halmstad är välkomna att ta kontakt med HEM för att också erbjuda sina hyresgäster möjlighet till utsortering av matavfall.

Välkommen på pressträff
23 november klockan 13.30-14.00 finns möjlighet att, utomhus och på avstånd, komma till miljöstationen på Vårhem (Artikektgatan 1). Representanter från HFAB och HEM finns på plats vid HFAB:s miljöstation och kan svara på frågor samt visa det nya kärlet.

För frågor:
Sofia Frising 
Hållbarhetsutvecklare HFAB 
035-138367 / sofia.frising@hfab.se

Joakim Lind
Återvinningschef HEM 
035-190 444, 0790-604355

Ämnen

Kategorier

Regioner


Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 700 miljoner kronor och har cirka 100 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 7 miljarder kronor.

Kontakter

Sandra Troedson

Sandra Troedson

Presskontakt Kommunikationschef 035-14 02 33
Pernilla Söderkvist

Pernilla Söderkvist

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33
Daniel Samuelsson

Daniel Samuelsson

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33