Pressmeddelande -
Fem av sex deltagare i HFAB:s arbetsmarknadsprojekt har fått jobb
HFAB:s arbetsmarknadssatsning Framtidsakademin har fallit väl ut. Sedan den 2 maj har det kommunala bostadsbolaget och Halmstads kommun lotsat ut fem Halmstadbor i arbete. Nästa steg i projektet är att HFAB tar över bibliotekskaféet.
I våras startade HFAB ”Framtidsakademin jobb”- ett ettårigt projekt i samarbete med Halmstads kommun med målet att få ut långtidsarbetslösa kommuninvånare i arbetslivet. Sex Halmstadbor med försörjningsstöd fick chansen att delta och har sedan dess hunnit skapa sig både arbetslivserfarenhet och knutit kontakter. Idag har fem av dem redan nått målet och fått nya jobb.
– Jag är verkligen jätteglad för deras skull. Vi har erbjudit arbete, kompetens, referenser och individuell träning. Vi har anpassat vår verksamhet utifrån deras behov för att de ska växa som personer och medarbetare, säger Adham Abu Alneaj, arbetsledare på HFAB.
– Framtidsakademin är ett projekt som visar på ett fint resultat av god samverkan mellan kommun och kommunalt bolag. Genom detta projekt har vi kunnat avsluta fem hushåll i egen försörjning. Det innebär att fem kommuninvånare nu kan försörja sig själva och få gå till ett arbete. Vi ser fram emot ett fortsatt gott och nära samarbete tillsammans med HFAB, säger Caroline Björnkvist, enhetschef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Halmstads kommun.
Framtidsakademin öppnar kafé på stadsbiblioteket
Som ett led i att ge personer som står utanför arbetsmarknaden chans att få erfarenhet som de kan ha nytta av i sitt arbetssökande tar HFAB nu över driften av kaféet på stadsbiblioteket. De allra flesta som kommer att jobba i bibliotekskaféet är deltagare i Framtidsakademin.
– Kafé- och restaurangnäringen i Halmstad är stor. Kan vi på det här sättet ge personer som står utanför arbetsmarknaden erfarenhet som är eftertraktad hos arbetsgivare i kommunen vinner alla på det. Möjligheten till självförsörjning är så viktig, både för den enskilda personen och för samhället i stort, säger Niklas Ståhl, chef för HFAB:s bostadssociala avdelning.
HFAB planerar att öppna kaféet på stadsbiblioteket i början av december. Här kommer det att finnas enklare fika så som mackor, sallader, kakor och bakverk. Samverkansavtalet med Halmstads kommun gäller till och med den 31 mars 2023.
– De här fyra månaderna blir en testperiod. Efter den här tiden får vi utvärdera både Framtidsakademin som projekt och kaféet på biblioteket innan vi tar beslut om hur vi ska gå vidare, säger Niklas Ståhl.
– Vi ser fram emot öppnandet och tror att det här upplägget kommer att bli väldigt bra både för stadsbiblioteket och dess besökare, säger Finn Axelsson, avdelningschef för biblioteken i Halmstads kommun.
FAKTA: Det här är HFAB:s arbetsmarknadssatsning Framtidsakademin
Framtidsakademin drivs av HFAB och så här ser upplägget ut:
- Deltagarna anställs och får lön av Halmstads kommun.
- HFAB ansvarar för att driva själva projektet med jobbuppdrag, samlingslokal och intern utbildning.
De som är med i projektet jobbar med skötsel av HFAB:s bostadsområden samt kaféverksamhet. På så sätt får deltagarna träna i en riktig arbetsmiljö och träffa hyresgäster, medarbetare och entreprenörer.
HFAB och Halmstads kommun har kontakt med flera olika företag och potentiella arbetsgivare.
Alla som har deltagit i projektet hittills är själva hyresgäster hos HFAB.
För mer information, vänligen kontakta:
Niklas Ståhl, chef för HFAB:s bostadssociala avdelning, telefon: 035–13 83 77, niklas.stahl@halmstad.se
Adham Abu Alneaj, arbetsledare för arbetsmarknadssatsningen Framtidsakademin på HFAB, telefon: 035–13 83 43, adham.abu.alneaj@hfab.se
Caroline Björnkvist, enhetschef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen i Halmstads kommun, telefon: 035–13 70 00, caroline.bjornkvist@halmstad.se
Finn Axelsson, avdelningschef för biblioteken i Halmstads kommun, telefon: 035–13 71 53, finn.axelsson@halmstad.se
Ämnen
Regioner
Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 900 miljoner kronor och har cirka 130 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 13,5 miljarder kronor.