Gå direkt till innehåll
HFAB:s byggstart i Ranagård är planerad till maj 2021.
HFAB:s byggstart i Ranagård är planerad till maj 2021.

Pressmeddelande -

​HFAB bygger 70 lägenheter i nya Ranagård

Med grön betong och intressant gestaltning sätter HFAB sin prägel på Halmstads nya bostadsområde Ranagård. Här bygger det kommunala bostadsbolaget 70 lägenheter fördelat på flerbostadshus och radhus. I går gav kommunfullmäktige det slutgiltiga godkännandet, som innebär att HFAB kan påbörja byggnationen av 70 nya hyresbostäder i Ranagård. 

Den helt nya stadsdelen i Söndrum, som i öster gränsar till Albinsro, har nära till både natur och hav med också skolor och city bara en bussresa iväg.
– Byggstart planeras ske i maj 2021 och vår preliminära inflyttning är i dagsläget i februari 2023, säger HFAB:s projektledare Sandra Lindén.

Ranagård kommer att växa fram med sammanlagt flera hundra bostäder i olika upplåtelseformer och med flera byggherrar. Av dessa kommer HFAB att erbjuda 70 stycken hyresrätter fördelat på 58 bostäder i tre flerbostadshus med ett till tre rum och kök samt tolv radhus. Radhusen blir fyra rum och kök.
Hållbarhet är en av vår tids viktigaste frågor och styr i detta HFAB-projekt arbetet ur flera olika aspekter. Till exempel har betongen som ska användas en 25-procentig reduktion av klimatpåverkan. Dessutom kommer kvarterets radhus att byggas i trä, energiprestandan blir extremt låg och som alltid fokuserar HFAB på resurshushållning av vatten bland annat genom snålspolande armaturer. Även god arkitektur spelar in avseende hållbarhet. 

Sandra Lindén är övertygad om att vackra, unika hus skapar ett större mervärde för området och orten i framtiden. Det ger möjlighet till ökad livslängd.
Johanna Bocian Östberg från Okidoki Arkitekter har varit ansvarig arkitekt för utformningen på HFAB:s kommande bostadsomåde. 
–Flerbostadshusen har fasader i tegel och branta plåttak. Fasaderna är gestaltade med en geometrisk effekt med stora tegeltrianglar som bildar kolossalmotiv och involverar taklandskapet i formgivningen. Triangelformerna återkommer på radhusens mörkblå träfasader genom mönsterpassad träläkt på den släta panelen som en sorts modern snickarglädje, beskriver Johanna Bocian Östberg.

Inom Ranagård kommer Halmstads kommun att erbjuda äldreboende, förskola och skola.
– Vår ambition är att Ranagård blir ett bostadsområde för livets många skeden och med hållbar livsstil och förenklad vardag i fokus. Vi ser framemot att tillsammans med totalentreprenören PEAB göra ritningarna till verklighet och skapa hem för fler invånare i Halmstad, avslutar Sandra Lindén.

Kontraktssumman för det tecknade totalentreprenadsavtalet med PEAB uppgår till 111 miljoner kronor. 

För mer information: Sandra Lindén, projektledare HFAB, 035-138474/ sandra.linden@hfab.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 900 miljoner kronor och har cirka 130 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 13,5 miljarder kronor.

Kontakter

Sandra Troedson

Sandra Troedson

Presskontakt Kommunikationschef 035-14 02 33
Pernilla Söderkvist

Pernilla Söderkvist

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33
Daniel Samuelsson

Daniel Samuelsson

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33

Relaterat innehåll