Gå direkt till innehåll
HFAB:s kvarter Lundgrens Trädgårdar färdigställdes 2020. Nu är byggnadsprojektet nominerat till Halmstads arkitekturpris.
HFAB:s kvarter Lundgrens Trädgårdar färdigställdes 2020. Nu är byggnadsprojektet nominerat till Halmstads arkitekturpris.

Pressmeddelande -

HFAB:s kvarter i Lundgrens Trädgårdar är nominerat till Halmstads arkitekturpris

Ett nytt kvarter i modern industriarkitektur inbäddad i mjuk grönska. HFAB:s fastigheter i Lundgrens Trädgårdar är ett av sex byggnadsprojekt som har nominerats till Halmstads arkitekturpris.

Lundgrens Trädgårdar är ett av HFAB:s största byggnadsprojekt sedan 1960-talet. På samma plats där Lundgrens gjuteri huserade mellan 1917 och 2009 har det kommunala bostadsbolaget varit med och byggt upp en helt ny stadsdel tillsammans med privata byggaktörer. 243 av 450 lägenheter i Lundgrens Trädgårdar förvaltas av HFAB. Nu står det klart att just detta kvarter, som färdigställdes 2020, nominerats till Halmstads arkitekturpris 2021.

– Det är jättekul att Lundgrens Trädgårdar uppmärksammas. Det är ett unikt samarbete med fokus på kvalitet och hållbarhet där arkitekturen knyter an till den gamla industriformen. Trots att det är ett stort byggprojekt med många lägenheter har vi kunnat hålla kvalitet i materialval och fått fram en mycket fin gestaltning, säger Mats Nilsson, ansvarig projektledare på HFAB.

Vad är det bästa med Lundgrens Trädgårdar, enligt dig?

– De gröna gårdarna, trädgårdarna är verkligen viktiga för området. Vi har haft ett mycket bra samarbete med Halmstads kommun när det gäller alltifrån trädgårdsarkitektur till konstnärlig gestaltning.

Ett nytt kvarter i modern industriarkitektur inbäddad i mjuk grönska. Så kan man beskriva Lundgrens Trädgårdar. Bakom designen och utformningen av kvarteret för HFAB står arkitekten Anna Hirell på Krook & Tjäder.

– Så roligt med nomineringen! Designen på huset flirtar med historien när det gäller materialval och utformning. För att skapa en upplevelse av flera olika hus sammansatta till ett kvarter jobbade vi med inslag av plåt i fasad och variation i materialen. Tre varianter handslaget, schatterat tegel i kombination med tre kulörer på tak- och fasadplåt och fyra olika kulörer på fönster skapar levande fasader och en variation inom och mellan kvarteren, berättar hon.

Mer om Halmstads arkitekturpris

Halmstads arkitekturpris delas ut av Halmstads kommun en gång per år. 

Lundgrens Trädgårdar är ett av sex nominerade byggnadsprojekt till priset 2021. Övriga fem är Restaurang Salt, S-huset på Högskolan i Halmstad, Länsförsäkringars gårdshus, Villa Andersson och Enslövs kyrkogård.

I slutet av juni utses tre finalister. Efter en omröstning utses en vinnare.

Läs mer om Halmstads arkitekturpris

För mer information, vänligen kontakta:

Mats Nilsson, projektledare på HFAB, telefon: 035-13 83 95

Anna Hirell, arkitekt på Krook & Tjäder, telefon: 072- 394 22 26

Ämnen

Regioner


Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 900 miljoner kronor och har cirka 130 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 13,5 miljarder kronor.

Presskontakt

Sandra Troedson

Sandra Troedson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef 035-140233
Pernilla Söderkvist

Pernilla Söderkvist

Presskontakt Kommunikatör ledningskommunikation 035-140233
Lina Keilo

Lina Keilo

Presskontakt Kommunikationsstrateg Presskontakt 035-140233

Relaterat material

Relaterade nyheter