Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

HFAB tar krafttag för att få bukt med oriktiga hyresförhållanden

HFAB inleder nu en omfattande insats för att komma tillrätta med oriktiga hyresförhållanden. Den växande, olagliga bostadsmarknaden är ett nationellt problem och HFAB bedömer att det kan handla om hundratals lägenheter där oriktiga hyresförhållanden förekommer i Halmstad.

Oriktiga hyresförhållanden omfattar bl a olovlig andrahandsuthyrning, försäljning av förstahandskontrakt, skenbyten eller att lägenheten hyrs ut som hotellrum.

- Att hyra sitt boende på fel sätt medför flera otrygghetsaspekter, både för den som hyr på oriktiga grunder men även för de närboende. Vår bedömning, efter kontakt med hyresgäster och myndigheter, är att det både finns en förväntan på att vi tar krafttag och en förståelse för de konsekvenser som detta kommer att leda till, säger Ulf Nilsson, chef affärsutveckling och kommunikation på HFAB.

Under våren 2015 införde HFAB ett tydligare, mer transparent och generöst regelverk för lägenhetsuthyrningen. Till exempel har inkomstkravet sänkts och den som har skulder hos Kronofogdemyndigheten kan ändå få hyra en lägenhet.

- Det var ett viktigt första steg, men för att göra den ordinarie hyresmarknaden mer tillgänglig för Halmstads invånare måste vi komma tillrätta med oriktiga hyresförhållanden. Då frigörs mer lägenheter till de som står i kön. Vi är medvetna om att de som hyr i andra hand ofta är i en svår situation, vilket är sorgligt då den olovliga uthyrningen i regel blir både dyrare och otryggare än för den som har ett förstahandskontrakt, fortsätter Ulf Nilsson.

HFAB har förberett satsningen mot oriktiga hyresförhållanden under några månader. Vissa uppdateringar i regelverket har genomförts – bl a kan nu inte bara hyreskontraktet utan även köpoängen stå på spel för den som hyr ut sin lägenhet utan HFAB:s godkännande. I branschorganisationen SABO:s rapport kan man utläsa att oriktiga hyresförhållanden beräknas förekomma i mellan fem och tio procent av bostäderna hos bolag inom allmännyttan.

HFAB redogör inte exakt för hur man ska arbeta för att komma tillrätta med oriktiga hyresförhållanden eftersom risken då ökar att man underlättar för de som bedriver denna typ av verksamhet för egen vinnings skull. Arbetsprocessen som har utvecklats innebär att man involverar minst ett 20-tal medarbetare under de närmaste åren.

- Som andrahandshyresgäst är det alltid oerhört viktigt att man har hyresvärdens godkännande, annars finns det risk för att man blir utan bostad. Har man å andra sidan rätt enligt hyreslagen att hyra ut sin lägenhet men glömt att informera oss så kommer vi att vara flexibla, avslutar Ulf Nilsson.

Ämnen

Regioner


Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 700 miljoner kronor och har cirka 100 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 7 miljarder kronor.

Kontakter

Sandra Troedson

Sandra Troedson

Presskontakt Kommunikationschef 035-14 02 33
Pernilla Söderkvist

Pernilla Söderkvist

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33
Daniel Samuelsson

Daniel Samuelsson

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33