Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Hyresförhandlingen i Halmstad hänskjuts till Hyresmarknadskommittén

HFAB och Hyresgästföreningen har förhandlat om 2016 års hyror sedan i oktober 2015. Trots ett flertal möten har parterna inte lyckats enas och förhandlingen om 2016 års hyror hänskjuts till Hyresmarknadskommittén.
- Det är tråkigt att vi inte lyckas komma överens med Hyresgästföreningen. Vi hade önskat att lösa detta på det lokala planet eftersom vi har ett bra och värdefullt samarbete med Hyresgästföreningen lokalt, säger Marie Thelander Dellhag, tf VD på HFAB.

Värdeöverföringen från HFAB till Halmstads Kommun, som är beslutad i kommunfullmäktige, är den främsta orsaken till att parterna inte kan komma överens.
- Vi respekterar Hyresgästföreningens ståndpunkt och hoppas att de respekterar vår. Boverket har granskat denna utdelning och anser att den uppfyller lagen, fortsätter Marie Thelander Dellhag.

Att hyresförhandlingen hänskjuts till Hyresmarknadskommittén är inte unikt, i Halmstad skedde det senast 2003. Ett 30-tal förhandlingar runtom i landet har i år hänskjutits till Hyresmarknadskommittén.
- När det handlar om årets hyreshöjning för våra hyresgäster bedömer jag att vi står ganska nära varandra. Vi har under förhandlingen lagt ett bud i närheten av 20 kronor per lägenhet och månad, vilket skulle innebära den lägsta ökningen på många år, menar Marie Thelander Dellhag. Tyvärr avvisade Hyresgästföreningen detta, enligt oss, mycket rimliga bud.

Processen med Hyresmarknadskommittén sker kortfattat på följande sätt. Bostadsbolaget hänskjuter frågan till Hyresmarknadskommittén som låter båda parter argumentera för sin sak. Därefter ger Hyresmarknadskommittén en rekommendation om vilken överenskommelse de lokala parterna ska träffa. Denna rekommendation är bindande för parterna. Hyresförhandlingen är inte strandad för att frågan har hänskjutits till Hyresmarknadskommittén.

Ämnen

Regioner


Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 700 miljoner kronor och har cirka 100 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 7 miljarder kronor.

Kontakter

Sandra Troedson

Sandra Troedson

Presskontakt Kommunikationschef 035-14 02 33
Pernilla Söderkvist

Pernilla Söderkvist

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33
Daniel Samuelsson

Daniel Samuelsson

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33