Pressmeddelande -
Dubbelt så många elever sökte till lovskolan
Ansökningarna till höstlovets lovskola fördubblades på Klaraskolan i år. HFAB:s och Halmstads kommun nya satsning Framtidsakademin, där eleverna både får möjlighet att höja sina betyg och jobba, fick en mycket positiv start.
HFAB och Halmstads kommun erbjuder numera lovskola i kombination med feriearbete för elever på några av kommunens grundskolor. Den nya integrationssatsningen, som kallas för Framtidsakademin, riktar sig till elever i åldrarna 13–15 år som behöver studera extra för att bli godkända i kärnämnena svenska, svenska som andraspråk, engelska och matematik. Startskottet för projektet går nu, under höstlovet, och först ut att delta är 30 elever från Klaraskolan.
– Vi fick in totalt 40 ansökningar. Tidigare har endast ett 20-tal elever sökt till lovskolan, så det visar tydligt att Framtidsakademins koncept lockar ungdomarna. Det är glädjande att se, säger Per Thronée som är projektledare på HFAB:s bostadssociala avdelning.
17 företag, föreningar och kommunala verksamheter deltar i första Framtidsakademin
Intresset för Framtidsakademin har inte bara varit stort hos eleverna. Utöver HFAB:s egen verksamhet är det så många som 17 företag, föreningar och kommunala verksamheter som har valt att delta och ta emot en eller flera elever för feriearbete på höstlovet.
– Flera av dem är lokalhyresgäster hos HFAB också, vilket vi tycker är jättekul. Vi är verkligen tacksamma över den positiva respons som vi har fått och att vi har ett så bra samarbete med det lokala näringslivet, säger Per Thronée.
Likvärdiga uppväxtvillkor för barn och unga i Halmstad
Framtidsakademin genomförs under höstlovet, sportlovet och påsklovet 2021–2022. Om uppföljningen visar ett positivt resultat kommer projektet att skalas upp och integreras i HFAB:s ordinarie verksamhet.
– Framtidsakademin är ett perfekt exempel på hur vi på HFAB arbetar för likvärdiga uppväxtvillkor för barn och unga i Halmstad. Att jobba med ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden är ett prioriterat och viktigt uppdrag för oss som kommunalt bostadsbolag, säger Per Thronée.
Vill du erbjuda feriearbete via Framtidsakademin?
Har du ett företag eller representerar du en förening som vill erbjuda en feriearbetsplats via Framtidsakademin? Kontakta Per Thronée, per.thronee@hfab.se. Som företagare bidrar du med en handledare till eleven och hittar passande arbetsuppgifter, sedan väljer vi på HFAB och respektive skola ut elever till varje arbetsplats. HFAB erbjuder en handledarutbildning i samband med Framtidsakademin.
Så går Framtidsakademin till
- HFAB sköter själva ansökningsprocessen och betalar ut lön.
- Eleverna som blir antagna går i skolan och läsa svenska, matte och engelska på förmiddagarna för att sedan jobba på eftermiddagarna. Lunch äter de i skolan.
- Eleverna får 1 000 kronor i lön för sammanlagt 20 timmars feriearbete. Lönen finansieras via Halmstads kommuns gemensamma resurs för integration.
Följande företag, föreningar och kommunala verksamheter deltar i Framtidsakademin under höstlovet:
- HFAB
- Marias bageri & konditori
- Simon livs
- Cyrano
- Zonen Andersberg (Halmstads kommun)
- Halmstad Hammers
- Willhem
- Simons hem & hushåll
- My Way
- Biblioteken i Halmstad (Halmstads kommun)
- ICA Vallås
- Halmstad Innebandyklubb
- Paletti
- Halmstads BK
- Tidlös
- Victvätten
- Minilivs Andersberg
För mer information, vänligen kontakta:
Per Thronée, projektledare på avdelning Bostadssociala på HFAB, tel: 035- 13 84 42, mejl: per.thronee@hfab.se
Ämnen
Regioner
Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 900 miljoner kronor och har cirka 130 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 13,5 miljarder kronor.