Gå direkt till innehåll
"Genomarbetat i alla avseenden från väl planerade lägenheter till yttre gestaltning som harmoniserar med platsen. Den lilla, mänskliga skalan är här behärskad till fulländning." Så skriver branschorganisationen Sveriges Allmännytta om Lynghusen.
"Genomarbetat i alla avseenden från väl planerade lägenheter till yttre gestaltning som harmoniserar med platsen. Den lilla, mänskliga skalan är här behärskad till fulländning." Så skriver branschorganisationen Sveriges Allmännytta om Lynghusen.

Pressmeddelande -

HFAB finalist i Sveriges bästa nyproduktion

Lynghusen i Harplinge har ännu en gång uppmärksammats nationellt. De nybyggda bostäderna med snickarglädje var nämligen en av tre finalister i tävlingen Sveriges bästa nyproduktion 2022.

I slutet av mars utsågs Lynghusen i Harplinge till årets finaste nyproduktion. Då var det Arkitekturupproret som stod för prisutdelningen. Onsdagen den 18 maj var det dags för ännu en prisceremoni där Lynghusen var en av finalisterna. Det var branschorganisationen Sveriges Allmännytta som utsåg Årets bästa nyproduktion 2022. Vinnare blev Rågsved från Stockholmshem, men HFAB är stolta ändå.

– Det känns jättekul att vårt arbete uppmärksammas nationellt. Lynghusen är bostäder som vi verkligen är stolta över, både när det gäller hållbarhetssynpunkt och arkitektur. Det är moderna välplanerade bostäder i en äldre och vacker stil. Man blir glad när man ser dem, säger Veronica Junblad, chef för avdelning underhåll och nyproduktion på HFAB.

Det är andra året i rad som Sveriges Allmännytta arrangerar tävlingen Sveriges bästa nyproduktion. 14 byggprojekt från hela landet var nominerade. Finalister var Rågsved från Stockholmshem, Saftstationen från Ängelholmshem och Lynghusen från HFAB.

– Lynghusen är ett perfekt exempel på hur HFAB bidrar till Halmstads utveckling. Vi har byggt nytt och hållbart på ett sätt som passar in i befintlig bebyggelse, säger Christian Kylin, vd på HFAB.

Juryns finalistmotivering till Lynghusen

Genomarbetat i alla avseenden från väl planerade lägenheter till yttre gestaltning som harmoniserar med platsen. Den lilla, mänskliga skalan är här behärskad till fulländning. Innovativt att vidareutveckla en traditionell och mycket omtyckt byggnadstyp till moderna, välfungerande bostäder. Fin koppling mellan husen med välkomnande entréer, hobbyrum och sittplatser. Fasadernas detaljering är vänligt identitetsskapande och visar att i vår tid är olika arkitekturstilar möjliga om de genomförs med stor yrkeskunskap.

För mer information, vänligen kontakta:

Veronica Junblad, chef för avdelning underhåll och nyproduktion på HFAB, telefon: 035-13 83 48

Christian Kylin, vd på HFAB, telefon: 035- 13 84 40

Fakta Lynghusen

  • Lynghusen i Harplinge består av fyra småskaliga flerbostadshus med totalt 44 lägenheter. Husen sitter ihop två och två med ett sammanbyggt gemensamt entréplan med plats för sociala möten i gemensamhetsutrymmen, sittgrupper och en gemensam miljötvättstuga.

  • De nya husen är i tre våningar och ligger längs en gata med blandad bebyggelse med villor och verksamhetslokaler/små industrier.

  • Inflyttning skedde den 1 december 2021. Ett tillskott på 44 lägenheter i ett så litet samhälle som Harplinge med cirka 1 500 invånare innebär en betydande ökning av antalet hyreslägenheter, vilket påverkar kundunderlaget för butiker med mera på orten positivt.

  • Uthyrningen av lägenheterna skedde helt digitalt med hjälp av en lägenhetsväljare. Även hyresavtalen tecknades digitalt. Vid uthyrningen tillämpades förtur för de som var bosatta i Harplinge. Detta innebar att ett antal Harplingebor lämnade sina hus och flyttade till lägenhet, vilket i sin tur öppnade upp för ytterligare flyttkedjor.

  • Husen är byggda med statligt investeringsstöd med tillägg för låg energianvändning. Detta innebär att normhyran är 1 450 kronor/kvadratmeter år och snitthyran 1 524 kronor/kvadratmeter år. Den låga hyran ger möjlighet för betydligt fler att välja en lägenhet i området.

  • Husen har vackra fasader med hög detaljeringsgrad. Fasadgestaltningen är en nytolkning av ett landshövdingehus med första våningen i tegel och övre våningar i trä. Fasaderna är av träpanel i grå kulör och taken är av lertegel i röd kulör. Fönster och balkongräcken är röda.

  • Projektet innehåller 44 lägenheter fördelade på 2–3 rum och kök. Den minsta lägenheten är på 53,5 kvadratmeter och den största är på 90 kvadratmeter. Lägenheterna är välplanerade och ljusa med rikligt dagsljusinsläpp och utblicksmöjligheter. På entréplan finns ett hobbyrum som nås både inifrån- och utifrån. Här kan man meka med cykeln, plantera om krukväxter, måla om möbler eller utföra en annan aktivitet som inte ryms inom den egna bostaden, som till exempel ha ett större barnkalas.

  • Lägenheterna har parkettgolv, induktionshäll och diskmaskin. De gemensamma tvättstugorna har maskiner med automatisk tvättmedelsdosering för att minimera miljöpåverkan. Alla lägenheter är hörnlägenheter med ljus från två väderstreck. Balkongerna är placerade i hörn så att man kan sitta i en skyddad vinkel. På vindarna finns stora lägenhetsförråd. Samtliga lägenheter har egen balkong eller uteplats.

Ämnen

Regioner


Halmstads Fastighets AB ägs av Halmstads kommun. Bostadsbolaget omsätter cirka 900 miljoner kronor och har cirka 130 anställda. Fastigheterna, som består av cirka 11 000 lägenheter och 300 lokaler, värderas till drygt 13,5 miljarder kronor.

Kontakter

Sandra Troedson

Sandra Troedson

Presskontakt Kommunikationschef 035-14 02 33
Pernilla Söderkvist

Pernilla Söderkvist

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33
Daniel Samuelsson

Daniel Samuelsson

Presskontakt Kommunikatör 035-14 02 33

Relaterat innehåll